NOVETAT CURS 2025/26: INTENSIFICACIÓ EN AGRICULTURA DE PRECISIÓ I TECNOLOGIES DIGITALS
POSADA EN MARXA DE LA NOVA INTENSIFICACIÓ OPTATIVA EN “AGRICULTURA DE PRECISIÓ I TECNOLOGIES DIGITALS” EN EL MÀSTER OFICIAL D’ENGINYERIA AGRONÒMICA
El proper curs 2025/2026, el Màster Interuniversitari d’Enginyeria Agronòmica oferirà una intensificació optativa en “Agricultura de Precisió i Tecnologies Digitals”.
Actualment, a més de les assignatures obligatòries, l’alumnat pot triar una de les 6 intensificacions optatives que ofereix el màster: Producció vegetal, Producció animal, Indústries alimentàries, Gestió mediambiental, Biotecnologia i Economia agrària. El curs vinent, a aquesta oferta s’hi afegeix una nova intensificació centrada en l’Agricultura de Precisió i les tecnologies digitals. Dins d’aquesta nova intensificació optativa hi haurà 5 assignatures amb un total de 28 crèdits:
- Agricultura de Precisió (5 ECTS),
- Aplicacions de la Teledetecció a l’agricultura (5 ECTS),
- Tecnologies digitals en agricultura (6 ECTS),
- Ciència de dades en agricultura (3 ECTS) i
- Aplicacions pràctiques de l’Agricultura de Precisió (9 ECTS).
Aquestes assignatures donaran a conèixer els fonaments teòrics i pràctics de l'Agricultura de Precisió així com les tècniques i tecnologies relacionades. Les sessions teòriques s’intercalaran amb pràctiques d’aula, d’aula informàtica, de laboratori i de camp. A més, l'alumnat gaudirà de la possibilitat d'utilitzar equips de darrera generació, atès que el professorat que impartirà la intensificació pertany a grups de recerca consolidats i reconeguts internacionalment que investiguen en l'àmbit de l'Agricultura de Precisió. Aquests grups són el Grup de Recerca en AgròTICa i Agricultura de Precisió (GRAP) de la Universitat de Lleida i del centre CERCA Agrotecnio (https://www.grap.udl.cat), i la Unitat de Mecanització Agrària (UMA) de la Universitat Politècnica de Catalunya (https://uma.deab.upc.edu), entre altres.
La intensificació en Agricultura de Precisió i Tecnologies Digitals dona resposta a l'actual necessitat d'adoptar processos i tècniques productives que afavoreixin el que la FAO ha designat com Intensificació Sostenible. La Unió Europea, a través del seu Pacte Verd Europeu i la seva estratègia del Camp a la Taula, així com les Nacions Unides, amb els seus Objectius de Desenvolupament Sostenible, demanen incrementar les produccions agrícoles per garantir l'alimentació d’una població mundial en constant creixement alhora que exigeixen el màxim respecte vers el medi ambient. Per aconseguir-ho, entre moltes altres coses, cal fer un ús més eficient i sostenible dels recursos agrícoles, d’altra banda cada vegada més escassos i costosos. En aquest context, les tecnologies digitals poden contribuir a afrontar el repte. Però digitalitzar les explotacions agrícoles i els seus processos productius no és suficient. Cal integrar els coneixements agronòmics amb els tecnològics. Cal aprendre a mesurar, entendre i gestionar la variabilitat dels cultius per prendre les decisions agronòmiques més convenients, i així utilitzar els recursos més adients, en la dosi necessària, en el lloc adequat i en el moment oportú. I aquest és l'objectiu de l'Agricultura de Precisió, el concepte, mètodes i aplicació de la qual s'inclouran ara al Pla d'Estudis del Màster Interuniversitari en Enginyeria Agronòmica.
L'alumnat que cursi aquesta intensificació dins el Màster en Enginyeria Agronòmica coneixerà de primera mà les tècniques i tecnologies més punteres, a més d'estar habilitat per al ple exercici de la professió d’Enginyer Agrònom.
Què fa un/a Enginyer/a Agrònom/a?
El Màster en Enginyeria Agronòmica és un ensenyament regulat per l’Ordre CIN/325/2009 que habilita oficialment i de manera exclusiva per a l’exercici de la professió d'Enginyer Agrònom (carrera creada a Espanya el 1855). Aquesta professió té una llarga tradició i acceptació social a Espanya i a tot el món. Els Enginyers Agrònoms son professionals clau per a la competitivitat i sostenibilitat del sector agroalimentari.
La titulació d'Enginyer Agrònom s'imparteix a l'Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària –ETSEAFIV- (Universitat de Lleida) des del curs 1977-78. Des del curs 2010-11 s'adapta a l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES) com a Màster Oficial en Enginyeria Agronòmica, i des del curs 2019-20 s'ofereix a la Universitat de Lleida com a Màster Oficial i Interuniversitari d’Enginyeria Agronòmica, conjuntament amb la UdL (coordinadora), la UdG, la UPC i la URV.
La docència és impartida per professors i investigadors de reconegut prestigi de les 4 universitats participants i per diversos professionals convidats provinents d'altres centres de recerca, de l'administració pública i de diverses empreses i entitats del sector.
La professió de l'Enginyeria Agronòmica
Es tracta d'una professió que és reconeguda en tots els països del món amb diferents denominacions i peculiaritats però amb un perfil professional comú: un tècnic superior amb capacitat per a la gestió, el projecte i la planificació d'activitats agroalimentàries i mediambientals: producció agrícola i ramadera, transformació d'aliments, disseny d'infraestructures rurals, gestió del territori, etc., tot això en un context de sistemes agraris viables ambientalment i econòmica.
Són dones i homes formats en les tècniques més avançades per a la gestió, el disseny, la planificació i la innovació tecnològica al medi rural, agrari i alimentari. Preparats per a alimentar les persones i tenir cura del medi ambient, tot millorant la producció primària i l'aprofitament agrícola i ramader, la transformació industrial i la sostenibilitat mediambiental, i promovent el desenvolupament rural.
Sortides professionals
La demanda de professionals de l'enginyeria agronòmica és molt elevada, i la inserció professional al cap de 6 mesos de la finalització dels estudis ha estat en els darrers anys superior al 90%. Hi ha molts àmbits en els quals un enginyer agrònom pot desenvolupar-se professionalment:
- exercici lliure de la professió: projectes, assessoria, consultoria, peritatges, direcció d'obres, estudis d'impacte mediambiental, estudis de seguretat i salut laboral, etc.
- direcció empresarial o tècnica en indústries agroalimentàries, explotacions agrícoles i ramaderes, empreses d'obres d'infraestructures rurals (edificis, regs, camins, instal·lacions, etc.).
- producció i control de qualitat en indústries agroalimentàries o en empreses agrícoles o ramaderes;
- empreses de productes i de serveis agraris: equips, protecció de cultius, agricultura de precisió, comercialització, etc.;
- recerca i desenvolupament en empreses o organismes públics;
- administracions públiques agràries tant a la Unió Europea, a l’Estat, les CCAA, con els Ajuntaments i les organitzacions agràries.
Testimonis


Oficina Tècnica de Suport a l'Estudiantat
Els estudiant del Màster en Enginyeria Agronòmica tenen la possibilitat de rebre suport formatiu en diverses matèries
Notícies
Estudiants del Màster en Enginyeria Agronòmica visiten Tracasa Global i Tracasa Instrumental
Premis Càtedra Vall-Companys - termini de presentació de l’1 de març fins el 15 de juny de 2025 a les 14:00 h.
TROBADA d'AGRÒNOMS Ponent convidat: Fernado Ortega Mediero
TROBADA d'AGRÒNOMS Ponent convidat: Xavier Farré
Dimecres 12/02 a les 11:00 h a l'aula 4.1.03 de l'ETSEAFiV
TROBADA d'AGRÒNOMS
Ponent convidat: Xavier Farré
Gerent de Nous de Raïmat
amb la conferència: Sistemes de control de costos a l’empresa
Marc Galofré, guanyador del VII Premi d’Excel·lència al millor Treball Final de Màster en Enginyeria Agronòmica
Marc Galofré Cases, titulat del Màster Interuniversitari en Enginyeria Agronòmica, ha estat el guanyador del
VII PREMI D’EXCEL·LÈNCIA AL MILLOR TREBALL FINAL DE MÀSTER EN ENGINYERIA AGRONÒMICA DEFENSAT A L’ETSEAFiV-Universitat de Lleida
El Premi és organitzat cada any per part del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, amb la col·laboració i patrocini de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).
El TFM guanyador porta per títol: “PROJECTE D’UNA INDÚSTRIA ELABORADORA DE MARGARINA AMB UNA PRODUCCIÓ DE 200.000 KG ANUALS SITUADA A CERVERA (LLEIDA)”, i ha estat dirigit per la Dra. Mª Paz Romero, Catedràtica de Tecnologia d’Aliments de la Universitat de Lleida (ETS d’Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària).
Resum: “En el TFM es fa el disseny i projecte d’una indústria elaboradora de margarines amb una producció anual de 200 tones situada a Cervera, Lleida. Les margarines que s’elaboraran en la planta tindran una composició i característiques diferents de les convencionals, destacant especialment en què el producte final estarà lliure d’àcids grassos saturats afegits durant la fabricació i, per tant, aquest producte tindrà un valor nutricional més elevat. La indústria complirà amb la normativa vigent i disposarà de les instal·lacions necessàries per garantir un funcionament òptim de l’exercici industrial, per tal d’obtenir-ne un benefici econòmic. El projecte inclou la memòria, els annexos a la memòria, plànols, plec de condicions, amidaments i pressupost.”
Santander X Explorer a la Universitat de Lleida
Feria Virtual de Empleo de Ingenieros ( IX Edición : 19 y 20 de Noviembre 2024)
Feria Virtual de Empleo de Ingenieros ( IX Edición : 19 y 20 de Noviembre 2024)
CONVOCATÒRIA: VI Premi d’Excel·lència al millor Treball Final del Màster en Enginyeria Agronòmica (MENAG) CURS 2022-2023
4t Premi Santander Alumni UdL a l'Emprenedoria i l'Ocupació, any 2024
OBJECTE
Afavorir la carrera professional dels antics alumnes de la UdL que aportin solucions innovadores als reptes climàtics, econòmics, culturals i socials del segle XXI.
CATEGORIES
- Categoria IDEA (premi de 4.000 €): idees innovadores de negoci, que es puguin posar en funcionament.
TERMINI DE PRESENTACIÓ
Teniu temps fins el 15 d'octubre de 2024.
BASES I INSCRIPCIONS
IMPULSA I CONVOCA
|
PATROCINEN
|
|
|
|
|
La UdL, entre les 200 millors universitats 'joves' del món
2024-05-27 Webinar sobre Màsters habilitants el proper 27 de maig de 2024
2024-05-22 L'Ariadna Gavaldà (estudiant del MENAG) guanyadora del premi a millors TFG (curs 22-23)
2024-05-18 Beques per a fills de funcionaris MUFACE per cursar Enginyeria Agronòmica Superior o equivalent en Escoles Tècniques Superiors d'Enginyers Agrònoms, a càrrec del "Legado Casado de la Fuente", per al curs 2024/2025
Vegeu la Convocatòria aquí