Phenol metabolic fingerprint and selection of intake biomarkers after acute and sustained consumption of red-fleshed apple versus common apple in humans. The AppleCOR study |
2022 |
Macià, Alba; Romero, Maria Paz; Yuste, Silvia; Ludwig, Iziar; Pedret, Anna; Valls, Rosa Maria; Salamanca, Patricia; Solà, Rosa; Motilva, Maria José; Rubió, Laura |
Article d'investigació |
Gut Microbiota Profile and Its Association with Clinical Variables and Dietary Intake in Overweight/Obese and Lean Subjects: A Cross-Sectional Study |
2021 |
Companys, Judit; Gosalbes, Maria José; Pla Pagà, Laura; Calderón Pérez, Lorena; Llauradó, Elisabet; Pedret, Anna; Valls, Rosa Maria; Jiménez Hernández, Nuria; Sandoval Ramirez, Berner Andrée; del Bas, |
Article d'investigació |
Metabolic Fate and Cardiometabolic Effects of Phenolic Compounds from Red-Fleshed Apple in Hypercholesterolemic Rats: A Comparative Study with Common White-Fleshed Apple: The AppleCOR Study |
2021 |
Yuste, S; Ludwig, I.A.; Romero, M.P.; Piñol Felis, C.; Catalán, U.; Pedret, A.; Valls, R.M.; Fernández Castillejo, S.; Motilva, M.J.; Macià, A.; Rubió, L. |
Article d'investigació |
Exploring the effects of phenolic compounds to reduce intestinal damage and improve the intestinal barrier integrity: A systematic review of in vivo animal studies |
2021 |
Sandoval Ramírez, Berner Andrée; Catalána, Úrsula; Pedret, Anna; Valls, Rosa M.; Motilva, M José; Rubió, Laura; Solà, Rosa |
Article d'investigació |
Phosphoproteomic Analysis and Protein-Protein Interaction of Rat Aorta GJA1 and Rat Heart FKBP1A after Secoiridoid Consumption from Virgin Olive Oil: A Functional Proteomic Approach |
2021 |
Pedret, Anna; Catalán, Úrsula; Rubió, Laura; Baiges, Isabel; Herrero, Pol; Piñol, Carme; Rodríguez Calvo, Ricardo; Canela, Núria; Fernández Castillejo, Sara; Motilva, Maria Jose; Solà, Rosa |
Article d'investigació |
Variation in the Methylation of Caffeoylquinic Acids and Urinary Excretion of 3′-methoxycinnamic acid-4′-Sulfate After Apple Consumption by Volunteers |
2021 |
Rubió, Laura; Romero, Maria Paz ; Solà, Rosa; Motilva, Maria José; Clifford, Michael N. ; Macià, Alba |
Article d'investigació |
Virgin Olive Oil Phenolic Compounds Modulate the HDL Lipidome in Hypercholesterolaemic Subjects: A Lipidomic Analysis of the VOHF Study |
2021 |
Fernández Castillejo, Sara; Pedret, Anna; Catalán, Úrsula; Valls, Rosa Maria; Farràs, Marta; Rubió, Laura; Castañer, Olga; Macià, Alba; Fitó, Montse; Motilva, Maria José; Covas, Maria Isabel; Giera, M |
Article d'investigació |
Dietary Polyphenols: Their Metabolism and Health Effects. Chapter 4. Hydroxycinnamates. |
2020 |
Iziar-Amaia Ludwig; Laura Rubió; Alba Macià; Maria-Paz Romero. |
Capítol de llibre d'investigació |
Interplay between dietary phenolic compound intake and the human gut microbiome in hypertension: A cross-sectional study |
2020 |
Lorena Calderón-Pérez; Elisabet Llauradó; Judit Companys; Laura Pla-Pagà; Anna Pedret; Laura Rubió; Maria José Gosalbes; Silvia Yuste; Rosa Solà; Rosa M Valls |
Article d'investigació |
Thermal and non-thermal processing of red-fleshed apple: how are (poly)phenol composition and bioavailability affected? |
2020 |
Yuste, Silvia; Macià, Alba; Motilva, María José; Prieto Diez, Neus; Romero, María Paz; Pedret, Anna; Solà, Rosa; Ludwig, Iziar A.; Rubió, Laura |
Article d'investigació |
Impact of Phenol‐Enriched Virgin Olive Oils on the Postprandial Levels of Circulating microRNAs Related to Cardiovascular Disease |
2020 |
Lidia Daimiel; Víctor Micó; Rosa M Valls; Anna Pedret; María José Motilva; Laura Rubió; Montse Fitó; Marta Farrás; María Isabel Covas; Rosa Solá; José M. Ordovás |
Article d'investigació |
Effects of hesperidin in orange juice on blood and pulse pressures in mildly hypertensive individuals: a randomized controlled trial (Citrus study) |
2020 |
Rosa M Valls; Anna Pedret; Lorena Calderón-Pérez; Elisabet Llauradó; Laura Pla-Pagà; Judit Companys; Ana Moragas; Francisco Martín-Luján; Yolanda Ortega; Montse Giralt; Marta Romeu; Laura Rubió; Jordi |
Article d'investigació |
Phenol-Enriched Virgin Olive Oil Promotes Macrophage-Specific Reverse Cholesterol Transport In Vivo |
2020 |
Lídia Cedó; Sara Fernández-Castillejo; Laura Rubió; Jari Metso; David Santos; Daniel Muñoz-Aguayo; Andrea Rivas-Urbina; Mireia Tondo; Karen Alejandra Méndez-Lara; Marta Farràs; Matti Jauhiainen; Maria |
Article d'investigació |
Application of Dried Blood Spot Cards combined with liquid chromatography-tandem mass spectrometry to determine eight fat-soluble micronutrients in human blood |
2020 |
Laura Rubió; Silvia Yuste; Iziar Ludwig; Maria-Paz Romero; Maria-José Motilva; Lorena Calderón; Laura Pla-Pagà; Judit Companys; Alba Macià |
Article d'investigació |
Gut metagenomic and short chain fatty acids signature in hypertension: a cross-sectional study |
2020 |
Lorena Calderón Pérez; Maria José Gosalbes; Silvia Yuste; Rosa M. Valls; Anna Pedret; Elisabet Llauradó; Nuria Jimenez-Hernandez; Alejandro Artacho; Laura Pla-Pagà; Judit Companys; Iziar Ludwig; Maria |
Article d'investigació |
A functional virgin olive oil enriched with olive oil and thyme phenolic compounds improves the expression of cholesterol efflux-related genes: A randomized, crossover, controlled trial |
2019 |
Farràs, M., Arranz, S., Carrión, S., Subirana, I., Muñoz-Aguayo, D., Blanchart, G., Kool, M., Solà, R., Motilva, M.J., Escolà-Gil, J.C., Rubió, L., Fernández-Castillejo, S., Pedret, A., Estruch, R., C |
Article d'investigació |
Identification and validation of common molecular targets of hydroxytyrosol |
2019 |
López De Las Hazas, M.-C.; Martin-Hernández, R.; Crespo, M.C.; Tomé-Carneiro, J.,; Del Pozo-Acebo, L.; Ruiz-Roso, M.B.; Escola-Gil, J.C.; Osada, J.; Portillo, M.P.; Martinez, J.A.; Navarro, M.A.; Rubi |
Article d'investigació |
In vivo biotransformation of (poly)phenols and anthocyanins of red-fleshed apple and identification of intake biomarkers |
2019 |
Yuste, Silvia; Ludwig, Iziar; Rubió, Laura; Romero, Mari Paz; Pedret, Anna; Valls, Rosa Maria; Solà, Rosa; Motilva, Maria José; Macià, Alba |
Article d'investigació |
Faecal Bacterial and short chain-fatty acids signature in hypercholesterolemia. |
2019 |
Granado-Serrano A.B.; Martín-Garí M.; Sánchez V.; Riart-Solans M.; Berdún R.; Ludwig I.A.; Rubió L.; Vilaprinyo E.; Portero-Otín M.; Serrano J.C.E. |
Article d'investigació |
Cardiovascular benefits of phenol-enriched virgin olive oils: Insights from the virgin olive oil and HDL functionality (VOHF) study. |
2018 |
Pedret, A.; Fernández-Castillejo, S.; Valls, R-M.; Catalán, U.; Rubió, L.; Romeu, M.; Macià, A.; López de las Mazas, M-C.; Farràs, M.; Giralt, M.; Martín-Peláez,S.; Remaley, A.; Covas, M-I.; Fitó, M.; |
Article d'investigació |
Hydroxytyrosol and its main plasma circulating metabolites attenuate early atherosclerotic stages through the inhibition of MAPK pathway. |
2018 |
Catalán, U.; López de las Hazas, M.C.; Piñol, C.; Rubió, L.; Motilva, M.-J.; Fernández-Castillejo, S.; Solá, R. |
Article d'investigació |
Anthocyanin Tissue Bioavailability in Animals: Possible Implications for Human Health. A Systematic Review. |
2018 |
Sandoval Ramírez B.A.; Catalán Ú.; Fernández Castillejo S.; Rubió L.; Macià A.; Solà R. |
Review |
Chapter 11. Metabolic Fate of Extractable and Non-extractable Polyphenols. |
2018 |
Ludwig, I.A.; Rubió, L.; Mosele, J.I.; Motilva, M.J. |
Capítol de llibre d'investigació |
Hydroxytyrosol: Emerging trends in potential therapeutic applications |
2018 |
López de las Hazas MC; Rubió L; Macià A; Motilva MJ. |
Review |
Phenol-enriched olive oils improve HDL antioxidant content in hypercholesterolemic subjects. A randomised, double-blind, cross-over, controlled trial. |
2018 |
Farràs, M.; Fernández-Castillejo, S.; Rubió, L.; Arranz, S.; Catalán, U.; Subirana, I.; Romero, M.P.; Castañer, O.; Pedret, A.; Blanchart, G.; Muñoz-Aguayo, D.; Schröder, H.; Covas, M.I.; de la Torre, |
Article d'investigació |
Validation of dried blood spot cards to determine apple phenolic metabolites in human blood and plasma after an acute intake of red-fleshed apple snack. |
2018 |
Yuste, S.; Macià, A.; Ludwig, I.; Romero, M-P.; Fernández-Castillejo, S.; Catalán, U.; Motilva, M.-J.; Rubió, L. |
Article d'investigació |
Virgin olive oil enriched with its own phenolic compounds or complemented with thyme improves endothelial function: The potential role of plasmatic fat-soluble vitamins. A double blind, randomized, co |
2017 |
Valls, R-M.; Farràs, M.; Pedret, A.; Fernández-Castillejo, S.; Catalán, S.; Rubió, L.; Romeu, M.; Giralt, M.; Sáez, G.; Fitó, M.; Covas, M-I.; Motilva, MJ.; Solà, R. |
Article d'investigació |
Phenol-enriched olive oils modify paraoxonase-related variables: A randomized, crossover, controlled trial |
2017 |
Fernández-Castillejo S; García-Heredia AI; Solà R; Camps J; López de la Hazas MC; Farràs M; Pedret A; Catalán U, Rubió L, Motilva MJ, Castañer O, Covas MI, Valls RM |
Article d'investigació |
Determinants of HDL Cholesterol Efflux Capacity after Virgin Olive Oil Ingestion: Interrelationships with Fluidity of HDL Monolayer |
2017 |
Fernández-Castillejo, S.; Rubió, L.; Hernáez, Á.; Catalán, Ú.; Pedret, A.; Valls, R.M.; Mosele, J.I.; Covas, M.I.; Remaley, A.T.; Castañer, O.; Motilva, M.J.; Solá, R. |
Article d'investigació |
In vitro Metabolomic Approaches to Investigating the Potential Biological Effects of Phenolic Compounds: An Update |
2017 |
Catalán, Ú.; Barrubés, L.; Valls, R.M.; Solà, R.; Rubió, L. |
Review |
Human bioavailability and metabolism of phenolic compounds from red wine enriched with free or nano-encapsulated phenolic extract |
2016 |
Motilva, MJ.; Macià, A.; Romero M.P.; Rubió L.; Mercader M.; González- Ferrero C. |
Article d'investigació |
Virgin olive oil enriched with its own phenolics or complemented with thyme phenols improves DNA protection against oxidation and antioxidant enzyme activity in hyperlipidemic subjects. |
2016 |
Romeu, M.; Rubió, L.; Sánchez-Martos, V.; Castañer, O.; de la Torre, R.; Valls, R.M.; Ras, R.; Pedret, A.; Catalán, U.; López de las Hazas, M.C.; Motilva, MJ.; Fitó, M.; Solà, R.; Giralt, M. |
Article d'investigació |
Differential absorption and metabolism of hydroxytyrosol and its precuersors oleuropein and secoiridoids |
2016 |
López de las Hazas MC.; Piñol C.; Macià A.; Romero MP.; Pedret A.; Solà R; Rubió L.; Motilva MJ. |
Article d'investigació |
Hydroxytyrosol and its complex forms (secoiridoids) modulate aorta and heart proteome in healthy rats: potential cardio-protective effects. |
2016 |
Catalán, U.; Rubió, L.; López de las Hazas, M.C.; Herrero, P.; Nadal, P.; Canela, N.; Pedret, A.; Motilva, M.J.; Solà, R. |
Article d'investigació |
Polyphenol rich olive oils improve lipoprotein particle atherogenic ratios and subclasses profile: A randomized, crossover, controlled trial |
2016 |
Fernández-Castillejo S, valls RM, Castañer O, Rubió L, Catalán U, Pedret A, Macià A, Sampson ML, Covas MI, Fitó M, Motilva MJ, Remaley AT, Solà R. |
Article d'investigació |
Nutrikinetic studies of food bioactive compounds: from in vitro to in vivo approaches |
2015 |
Motilva MJ, Serra A, Rubió L. |
Review |
Dose effect on the uptake and accumulation of hydroxytyrosol and its metabolites in target tissues in rats |
2015 |
López de las Hazas, M.C.; Rubió, L.; Kotronoulas, A.; de la Torre, R.; Solà, R.; Motilva, M.J. |
Article d'investigació |
Complementary phenol-enriched olive oil improves HDL characteristics in hypercholesterolemic subjects. A randomised, double-blind, crossover, controlled trial. The VOHF study |
2015 |
Farràs, M.; Castañer, O.; Martín-Peláez, S.; Hernáez, Á.; Schröder, H.; Subirana, I.; Muñoz-Aguayo, D.; Gaixas, S.; de la Torre, R.; Farré, M.; Rubió, L.; Díaz, Ó.; Fernández-Castillejo, S.; Solà, R.; |
Article d'investigació |
The effect of quercetin and kaempferol aglycones and glucuronides on peroxisome proliferator-activated receptor-gamma (PPAR-γ) |
2015 |
Beekmann, K.; Rubió, L.; H.J. de Haan, L.; ActisGoretta, L.; van der Burg, B.; van Bladeren, P.J.; Rietjens, I.M.C.M. |
Article d'investigació |
Application of in vitro gastrointestinal digestion and colonic fermentation models to pomegranate products (juice, pulp and peel extract) to study the stability and catabolism of phenolic compounds |
2015 |
Mosele, J.I.; Macià, A.; Romero, M.P.; Motilva, M.-J.; Rubió, L. |
Article d'investigació |
Protective effect of hydroxytyrosol and its predominant plasmatic human metabolites against endothelial dysfunction in human aortic endothelial cells |
2015 |
Catalán U.; López de las Hazas MC.; Rubió L.; Fernández-Castillejo S.; Pedret A.; de la Torre R.; Motilva MJ.; Solà R. |
Article d'investigació |
Impact of Virgin Olive Oil and Phenol-Enriched Virgin Olive Oils on the HDL Proteome in Hypercholesterolemic Subjects: A Double Blind, Randomized, Controlled, Cross-Over Clinical Trial (VOHF Study) |
2015 |
Pedret A, Catalán U, Fernández-Castillejo S, Farràs M, Valls R-M, Rubió L, Canela N, Aragonés G, Romeu M, Castañer O, de la Torre R, Covas MI, Fitó M, Motilva MJ, Solà R. |
Article d'investigació |
Effect of the co-occurring olive oil and thyme extracts on the phenolic bioaccesibility and bioavailability assessed by in vitro digetsion and cell models |
2014 |
Rubió L, Macià A, Castell-Auví A, Pinent M, Blay T, Ardévol A, Romero MP, Motilva MJ |
Article d'investigació |
Impact of Various Factors on Pharmacokinetics of Bioactive Polyphenols: An Overview |
2014 |
Rubió, L.; Macià, A.; Motilva M.J. |
Article d'investigació |
In vivo distribution and deconjugation of hydroxytyrosol phase II metabolites in red blood cells: A potential new target for hydroxytyrosol |
2014 |
Rubió, L.; Serra, A.; Macià, A.; Piñol, C.; Romero, M.P.; Motilva, M.J. |
Article d'investigació |
Effect of the co-occurring components from olive oil and thyme extracts on the antioxidant status and its bioavailability in an acute ingestion in rats |
2014 |
Rubio L, Serra A, Chen O, Macià A, Romero MP, Covas MI, Solà R, Motilva MJ. |
Article d'investigació |
Metabolite profiling of olive oil and thyme phenols after a sustained intake of two phenol-enriched olive oils by humans: Identification of compliance markers |
2014 |
Rubió L, Farràs M, de la Torre R, Macià A, Romero MP, Valls RM, Solà R, Farré M, Fitó M, Motilva MJ. |
Article d'investigació |
Distribution of procyanidins and their metabolites in rat plasma and tissues in relation to ingestion of procyanidin-enriched or procyanidin-rich cocoa creams |
2013 |
Serra A, Macià A, Rubió L, Anglés N, Ortega N, Morelló JR, Romero MP, Motilva MJ. |
Article d'investigació |
Dose-dependent metabolic disposition of hydroxytyrosol and formation of mercapturates in rats |
2013 |
Kotronoulas A, Pizarro N, Serra A, Robledo P, Joglar J, Rubio L, Hernáez A, Tormos C, Motilva MJ, Fitó M, Covas MI, Solà R, Farré M, Saez G, de la Torre R. |
Article d'investigació |
Recent advances in biologically active compounds in herbs and spices: A review of the most effective antioxidant and anti-inflammatory active principles |
2013 |
Rubió, L.; Motilva, M.J.; Romero, MP. |
Article d'investigació |
Application of dried spot cards as a rapid sample treatment method for determining hydroxytyrosol metabolites in human urine samples. Comparison with microelution solid-phase extraction |
2013 |
Serra A.; Rubió L.; Macià A.; Valls R.M.; Catalán U.; de la Torre R.; Motilva M.J. |
Article d'investigació |
Impact of olive oil phenolic concentration on human plasmatic phenolic metabolites |
2012 |
Rubió L, Valls R, Macià A, Pedret A, Giralt M, Romero MP, de la Torre R, Covas MI, Solá R, Motilva MJ. |
Article d'investigació |
A new hydroxytyrosol metabolite identified in human plasma: Hydroxytyrosol acetate sulphate |
2012 |
Rubió L, Macià A, Valls RM, Pedret A, Romero MP, Solá R, Motilva MJ. |
Article d'investigació |
Development of a Phenol-Enriched Olive Oil with Both Its Own Phenolic Compounds and Complementary Phenols from Thyme |
2012 |
Rubio L, Motilva MJ, Macià A, Ramo T, Romero MP. |
Article d'investigació |
Validation of determination of plasma metabolites derived from thyme bioactive compounds by improved liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry |
2012 |
Rubió, L.; Serra, A.; Macià, A.; Borràs, X.; Romero, M.P.; Motilva, M.J. |
Article d'investigació |
Distribution of olive oil phenolic compounds in rat tissues after administration of a phenolic extract from olive cake |
2011 |
Serra A, Rubió L, Borrás X, Macià A, Romero MP, Motilva MJ. |
Article d'investigació |